“Persoonlijke aandacht en behandeling
     op maat staan centraal”

Informatie

Massage – een oude geneeswijze herontdekt

Massage behoort tot de oudste natuurgeneeswijzen van de mensheid. Al eeuwen lang worden ziektes genezen door lichamelijk contact of handoplegging. Reeds voor de artsen in het oude China en in de klassieke oudheid was massage een belangrijk middel bij de behandeling van verscheidene ziektes. De eerste geschreven verslagen over heilzame massage stammen uit China (ongeveer 2600 v. Chr.).

Na de verbreiding van het christendom verdween de massage als geneeswijze bijna geheel uit de Europese cultuur. In de middeleeuwen was ze zo goed als onbekend en werd hooguit nog door de "wijze vrouwen" toegepast. In de achttiende eeuw werd tenslotte door enkele artsen de massage weer als geneeswijze in overweging genomen. Het is echter aan de Zweed Pehr Hendrik Ling te danken, dat massage een belangrijk onderdeel van de medische therapie is geworden. Hij ontwikkelde de "Zweedse massage", die beschouwd wordt als de klassieke vorm van massage. In 1813 richtte hij de eerste school voor massage op.

In de Aziatische geneeskunde is massage altijd al een belangrijke mogelijkheid geweest om ziektes te voorkomen en te genezen. Een voorbeeld hiervan is Shiatsu. Om welke vorm van massage het ook gaat, als ze vakkundig worden toegepast en uitgevoerd bevorderen ze alle het natuurlijk genezingsproces. Met massage kunnen ontspanning en pijnvermindering bereikt worden.

Massagemethode uit de Aziatische volksgeneeskunst.

Shiatsu

Shiatsu is een Japanse behandelmethode en betekent gewoon "vingerdrukmassage". Met één of meer vingers of met de handpalm wordt er druk op het lichaam uitgeoefend. Alle Aziatische geneeswijzen hebben één principe gemeen: het geloof in het bestaan van een levensenergie Ki, die door het hele organisme stroomt in energiebanen, de meridianen. Een shiatsu-massage heeft tot doel op een heel subtiele wijze het evenwicht tussen de energiestromen te herstellen. Ze kan bij vele alledaagse klachten helpen, maar vooral bij stressverschijnselen, bij klachten aan nek en schouder, rugklachten en pijnlijke spieren. Zie ook Shiatsu.

Westerse massage

Klassieke massage

De Zweed Pehr Hendrik Ling ontwikkelde een Zweedse massage of "klassieke massage", zoals ze tegenwoordig wordt genoemd. Deze massage verloopt volgens een vastgestelde opbouw: ze begint met de zogenaamde strijking (effleurage), gaat dan over in de kneding (petrissage) en wrijving (frictie) en wordt afgerond met kloppen (tapotage).

De klassieke massage wordt in het westen zowel toegepast bij stoornissen of aandoeningen van het bewegingsapparaat als bij storingen die zich voordoen in de spieren. Ze kan ook helpen bij spanningshoofdpijn, klachten aan nek en schouder, rugklachten, pijnlijke spieren en andere alledaagse lichamelijke klachten. Zie ook Massagetherapie.